Online katalógus

Bejelentkezés az online katalógusba itt lehetséges.

Egy régóta várt jó hírrel szeretném köszönteni a könyvtárba járókat, a jelenlegi és leendő Olvasókat. 2018. január 2-án elkezdtük a számítógépes kölcsönzést! Aki idén már járt nálunk, tapasztalhatta, hogy a kölcsönzések nem papíralapon, hanem vonalkódok leolvasásával kerülnek rögzítésre. Ezt az újítást egy hosszú munkafolyamat előzte meg, melynek során a könyvtár teljes állománya, valamennyi dokumentuma vonalkódot kapott, a szükséges adatokat rögzítettük a Corvina adatbázisban.  Ezután a beiratkozott olvasók adatai is felkerültek az online nyilvántartásba, az olvasójegyeket a könyvekhez hasonlóan szintén vonalkóddal láttuk el. E munkafázisok elvégzése után kezdődhetett el a gépi kölcsönzés. A munkát nehezítette, hogy sok elavult, rongálódott könyv lapult a polcokon, melyeket a feldolgozással párhuzamosan törölni kellett az állományból. A feldolgozó munka 2017 májusában kezdődött, és év végéig tartott.

Melyek a számítógépes kölcsönzés előnyei? Látható, hogy a könyvtárban a keresett könyv megvan-e, illetve hozzáférhető vagy kölcsönzésben van? Ezt eddig csak valamennyi kölcsönzőtasak átnézése után lehetett megmondani, jelenleg néhány kattintás után megkapjuk a választ. A kölcsönzésben lévő könyvekre előjegyzés kérhető, így ha a keresett könyv visszakerül a könyvtárba, a rendszer jelzi, hogy ki vár rá, vagyis ki kért rá előjegyzést. Meg tudjuk nézni, hogy egy írónak milyen könyvei, egy könyv mely kiadásai vannak meg az állományban. Ha nem ismert a szerző neve, a címre keresve is találathoz jutunk. Ami ezen kívül még nagy előnyt jelent, hogy az olvasó akár otthon is kereshet a könyvtár állományában, meg tudja nézni, hogy milyen könyvek vannak nála kölcsönzésben, illetve egy alkalommal hosszabbítást is kérhet.

Az „online katalógus” használata: Belépés után (felső sor linkjére kattintva) a Csongrád megyei könyvtárak konzorciumi adatbázisába jutunk. A belépéshez be kell írni az olvasójegyen található vonalkódot, elé nagybetűkkel a ZAKA rövidítést (pl. ZAKAvkod14000), majd a jelszó ablakba a születési hónapot és napot ebben a formában (pl. ha február 8-án született, akkor a jelszó 0208), majd a belépés gombra kattintás. Innentől kezdve kereshet a Csongrád megyei adatbázisban, ahol nem csak a zákányszéki könyvtár állományát láthatja, hanem azokét a könyvtárakét is, akik ezt a programot használják. Így ha egy keresett könyv nem érhető el helyben, akkor a környező könyvtárak valamelyikéből is beszerezhető. Ha arra kíváncsi, hogy pl. Szabó Magda: Az ajtó című regénye megvan-e a zákányszéki könyvtárban, akkor az összetett keresést választva a szerző ablakba be kell írni Szabó Magda nevét, a cím ablakba, hogy Az ajtó. A lelőhely ablakban a jobb sarokban lévő nyílra kattintva megjelenik a könyvtárak listája, itt ki kell választani, hogy Zákányszék, majd a keresés gombra kattintva elindítani a keresést. Ekkor megjelenik a találat. Ha látni szeretné, hogy a könyv jelenleg kölcsönözhető-e, akkor a részletek gombra kattintva erről is tájékoztatást kap. Azt is meg tudja nézni, milyen könyvek vannak kölcsönzésben, mikor jár le a határidő, illetve egy alkalommal hosszabbítást is tud kérni.

Az Elérhetőség menüben kérdéseket lehet feltenni a honlap használatával kapcsolatban, melyre a könyvtáros e-mailben válaszol.

Reméljük, hogy a felsorolt újítások új lehetőségeket tartogatnak a könyvtárlátogatók számára a gyorsabb, rugalmasabb tájékozódás szempontjából. Számunkra a legfontosabb, hogy megelégedéssel tudják használni a könyvtár szolgáltatásit.

Paraginé Tóth Edina
könyvtáros