Állományellenőrzés a könyvtárban

A könyvtár állománya közvagyon, ezért bizonyos időközönként meg kell győződni arról, hogy az állomány hiánytalan-e és a nyilvántartások pontosak-e. Ezt a folyamatot állományellenőrzésnek, más néven leltározásnak nevezzük. Az állomány nagyságát tekintve esetünkben 3 évente kötelező elvégezni az állomány egészére kiterjedő, teljes körű ellenőrzést. Legutóbb 2015 nyarán leltároztunk a könyvtárban, ezért idén ismét esedékessé vált. Az előkészítés után a leltározás augusztus 14-én kezdődött el két középiskolás diák – Dudás Izabella és Rokolya Armand – segítségével, akik az iskolai közösségi szolgálat keretében vettek részt a munkafolyamatban.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy idén januártól új fejezet kezdődött a könyvtár életében, hiszen elektronikus kölcsönzésre váltott az intézmény. Múlt évben megtörtént valamennyi könyvtári dokumentum és olvasójegy vonalkóddal történő ellátása és rögzítése a számítógépes rendszerben. Ennek köszönhetően most először lehetőség nyílt arra, hogy az állományellenőrzést ne a korábban megszokott módon – könyvek és katalóguscédulák, egyéb dokumentumok és leltárkönyvek összevetésével – végezzük el, hanem elektronikus formában. A Corvina erre a célra kifejlesztett modulja ugyan még sok hibával működik, de így is egyszerűbb volt a leltározás, mint a hagyományos módszerrel. Időben rövidebbnek azonban így sem bizonyult a munka, mert míg a korábbi években egymással párhuzamosan 6-8 fő leltározott, most összesen 3 fővel oldottuk meg az ellenőrzést.
A könyvtárban jelenleg közel 10 ezer dokumentum található, amelyből olvasóknál általában 600-800 db kötet van kölcsönzésben. Sajnos nagyon sok a régóta kölcsönzésben lévő könyv, ami nagymértékben lassította az ellenőrzés folyamatát. Ez a helyzet azért is nehezen érthető, mert nálunk sem beíratkozási díj, sem késedelmi pótlék nem terheli az olvasókat. Mindössze annyival „tartoznak” a könyvtári szolgáltatásért, hogy határidőre visszaszolgáltatják a könyveket, vagy legalább jelzik, hogy szeretnének hosszabbítást kérni a kölcsönzési időre.

Kérem az olvasókat, hogy akiknél már régóta könyvtári könyvek vannak kölcsönzésben, legkésőbb november 15-ig juttassák vissza a könyvtárba! Még mindig kevésbé rossz megkésve visszaszolgáltatni a könyveket, mintha ez egyáltalán nem történik meg. Ha a jelzett határidőig nem érkeznek vissza a könyvek, kénytelenek leszünk szigorítást bevezetni és „forintosítani” a tartozásokat. Aki már nem tudja pontosan, milyen könyvek vannak nála kölcsönzésben, a könyvtárban személyesen, vagy a konyvtar@zakanyszek.hu e-mail címen és a könyvtár facebook oldalán üzenetben érdeklődjön.

Szeretném megköszönni a könyvtár zárvatartásával kapcsolatban tanúsított türelmet a nyári hónapokban. Tanév közben igyekszünk a nyitvatartás folytonosságát biztosítani, ezért korlátozódik az évi rendes szabadság igénybevétele és a leltározás elvégzése a nyári időszakra. Sajnos az egyszemélyes könyvtárnak több szempontból is vannak hátrányai, ilyen például, hogy a könyvtáros távollétében nem megoldott a helyettesítés. Éppen ezért külön köszönet a türelemért, az esetleges várakozásért… a könyvtár is türelmesen várja vissza a régóta kölcsönzésben lévő könyveit!

Paraginé Tóth Edina
könyvtáros

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük